Літня школа з розвитку сільського туризму

В травні 2006 року у місті Яремче завершилася тижнева Літня школа з розвитку сільського туризму. Її провели Карпатський фонд за підтримки Ради з туризму Карпатського регіону та Асоціації економічного розвитку Івано-Франківщини згідно проекту «Сталий розвиток сільського туризму – інституційна допомога місцевим лідерам». Проект реалізується спільно з «Євроакадемією» (Греція) за підтримки Європейської Комісії відповідно до програми TACIS.

До участі у заняттях Літньої школи було відібрано на конкурсній основі 40 учасників – власників сільських садиб, представників органів місцевого самоврядування та органів державної влади, які координують питання сільського туризму, керівників ініціативних груп, місцевих громадських організацій, фондів розвитку громад, місцевих осередків сільського туризму з Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької, Дніпропетровської, Донецької, Миколаївської, Тернопільської, Полтавської, Хмельницької, Волинської, Рівненської, Київської областей, АР Крим.

Викладачами Літньої школи були лектори-науковці з Великобританії, Латвії, Німеччини, Угорщини, Польщі, Словенії, Греції та України.

Окрім теоретичних занять, були проведені навчальні тури Івано-Франківською, Закарпатською та Чернівецькою областями. Протягом трьох днів гості знайомилися з теоретичними основами успішного започаткування та ведення власної справи, з прикладами успішного розвитку сільського туризму на базі приватних агроосель регіону.

Серед тих, які найбільше зацікавили учасників школи, стало обговорення шляхів залучення допомоги від органів влади, громадських та донорських організацій у розвиток цього напрямку приватного бізнесу. Водночас було наголошено на необхідності вирішення правових засад діяльності приватних агроосель, зокрема, таких, що регламентують питання взаємної відповідальності власників агроосель, туристів та туристичних компаній один перед одним.

Довідка ЗІКу.

Карпатський фонд здійснює свою діяльність на прикордонних територіях Угорщини, Польщі, Румунії, Словаччини і України. Наступними заходами за проектом «Сталий розвиток сільського туризму – інституційна допомога місцевим лідерам» передбачено:

  1. розробка та методичний супровід пілотних проектів учасників Літньої школи;
  2. проведення дистанційного навчання для зацікавлених у розвитку сільського туризму;
  3. видання навчального посібника з розвитку сільського туризму;
  4. проведення тематичного триденного семінару восени 2006 року.

Віталій Хмиз

Share